de laatste maand
Door: marieke
Blijf op de hoogte en volg marieke
30 Mei 2007 | Thailand, Chiang Mai
ja ja jullie lezen het goed mijn laatste maandje is inmiddels ingegaan en ik moet jullie vertellen dat ik dat helemaal niet leuk vind maar goed... ik ga nog even genieten.
hoe gaat het daar?
zijn jullie al spandoeken aan het schrijven voor mij terugkomst...:)
nee grapjes hier komt weer even een lang verhaal over de laos avonturen.
inmiddels zijn elaine en ik alweer aangekomen in chiang mai in het noorden van thailand maar tussendoor hebben we alweer erg veel gedaan.
we zijn 20 mei naar de watervallen in luang prabang gegaan waar ik me eigenlijk geen voorstelling bij kon maken maar ze bleken echt heet erg mooi te zijn. we gingen steeds een stukje verder en dan had je weer een waterval en meertjes waar je kon zwemmen en dan sloot je of met de grootste. ja wat tropische kiekjes in het water(wat overigens heel erg koud was) zijn we weer terug gebracht naar luang prabang.
de dag ernar zijn we door luang prabang gaan lopen en hebben we de berg in de stad beklommen waar een temspel opstaat. deze tempel stelde helemaal niets voor maar het uitzicht was wel erg mooi. in luang prabang heb je niet echt een uitgaans leven dus gaat iedereen als de barretjes sluiten naar de bowlingbaan die tot 5 uur open is. of tenminsten dat zeggen ze. de vorige avond wilde we daar gaan bowlen met coen en freek ( van school) maar de bowling banen werkte niet dus waren ze bezig om te sluiten.
we hebben dus met 2 nederlandse koppels, een zwitsers meisje en een nederlands jongen een nieuwe poging gedaan en een paar potjes gebowled wat voor de meeste jaren geleden was en dus grappig momenten opleverde:)
dinsdags zijn we naar het noorden van laos vertrokken naar nong khiaw. de busreis viel erg mee en na een bungalow te hebben gevonden zijn we lekker gaan relax met uitzicht op een rivier met kleine bootjes enz.
de dag erna stond in de planning om met de boot (omdat er geen weg is en ook wel weer een leuke ervaring) verder naar het noorden te gaan naar muang ngoi. dit is een dorpje wat eigenlijk niet zo heel veel voorsteld maar erg mooi was. we vonden daar een erg goedkope ($1,50 voor 2 personen) overnachtingsplaats aan de rivier. we hadden de avond ervoor een engels meisje ontmoet die ook mee was gegaan. aangezien eliane niet zo lekker was gingen wij even op onderzoek uit waar we de goedkoopste gids konden krijgen voor een jungelstrekking.
we kwamen uit bij een oud engels leraar die al jaren in muang ngoi woonde met zijn vrouw en kinderen. we hadden een keuze voor een makkelijke en touristische route of de moeilijke en niet zo touristische route. we lieten het een beetje afhangen van hoe eliane zich de volgende dag voelde en aangezien ik ook niet 100 % was was dat we een goede optie.
na een goede nachtrust besloten we toch de zware tocht te doen en daar gingen we dan om 8 uur 's morgens. we liepen het dorpje uit en kwamen al snel bij rijstvelden, grotten en riviettjes die we moesten doorkruizen. er was ons verteld dat we 8 uur moesten lopen wat niet zo'n groot probleem is maar als je in de hitte in de brandende zon loopt en dan het grootste deel van de tocht berg opwaarts moet is het toch even afzien... ook moesten we uitkijken voor bloedzuigers (zijn kleine beestjes die op het pad zitten en dat wachten tot er iemand voorbij loopt en dan in je sokken kruipen en zich door je huid heenboren om je bloed te zuigen) die verder gevaarlijk zijn ofzo... maar wie had ze elke keer aan zijn schoenen hangen en in zijn sokken zitten precies.... IK.
kortom 2 dorpjes, slangen (gids sprong ineens weg ik vroeg wat is er zei hij oh niets gegaan een slang..:$), een zonne allergie, paar bloedzuigers, een doorn in zijn geheel in mijn schouder, modderpaadjes en een plensbui later kwamen we aan op onze overnachtingsplaats. we liepen het dorpje binnen en werden door zo'n 40 half naakte/naakte kinderen gegroet die door de regen aan het rennen waren om zich te wassen. was erg leuk om te zien.
ik had echt het idee dat we een middel eeuws dorpje binnen stapte. varkens, kippen, hanen en honden renden over de zand straatjes, mannen zaten manden te vlechten van bamboe enzo.
we liepen naar het huis van de familie waar we zouden verblijven. de kindere volgende ons en al snel hadden we hele scharen om ons heen. ik had nog een filmpje van zeehondjes in NZ op mijn camara staan die ik aan hun liet zien en ze stonden er met zijn 10en omheen en commentaar te geven.
het was tijd voor een toilet omdat dat alweer een tijdje geleden was. deze was er echter niet dus we moesten buiten de omheiningen van het dorpje onze behoeftes doen wat een beetje moeilijk gaat als je steeds gevolgend word door een kinder scharen.
we werden toen naar de plaatselijke douche... lees kraan midden in het dorp. dus echt douchen werd het ook niet. na een beetje wassen met kleren aan was het tijd voor het avond eten. 's middags hadden ze in het bos een hert geschoten wat illegaal is in laos. deze werd gevilt en opgegeten en scheen heel erg lekker te zijn maar toch heb ik het maar afgeslagen. en het blijft toch raar dat zelfs daar boven op de berg ze 1 tv hebben waar iedereen voor geld 's avonds een film kan kijken. ze hebben geen toilet of douche maar we een tv.
onze bedden lagen in hun woonkamer maar waren niet echt bedden te noemen dus na een gebroken nacht werden we om 6 uur weer wakker gemaakt en tot onze grote schrik hadden we een bezoeker in onze klamboe... meneer kakkerlak.
na het onbijt zijn we om 7 uur aan de terug weg begonnen. gelukkig was het nu alleen maar berg afwaards dus viel mee maar al wel erg heet om 8 uur.
we kwamen nog langs een dorpje waar een nederlands koppel(van het bowlen) gaat wonen voor 3,5 maand omdat ze daar een project willen doen. hun dorpjes was edelijk touristisch omdat het maar een uurtje lopen van muang ngoi is.
tegen 12 uur waren we weer terug in muang ngoi en hebben we lekker boekje zitten lezen in de hangmat en werd ik een beetje bevangen door de hitte en weinig slaap.
de dag erna zijn we terug gekeerd naar luang prabang.
zondag hebben we heerlijk rustig ontbeten en daarna nog even naar het uiteinde van luang prabang gelopen maar het was heel erg warm. we hebben toen lekker een massage genomen. deze was heerlijk. we moesten alleen wel een beetje op het geld letten want we wilde niet meer pinnen want dan heb je heel veel laos geld en we zouden maanden met de slowboot naar thailand vertrekken...het werd dus een beetje een sport om zo goedkoop mogelijk te overleven.
zo als gezegd zijn we maandag vroeg aan een boottocht over de mekong rivier van 2 dagen begonnen op houten bankjes zonder kussentjes... afzien dus.
het uitzicht was mooi maar na een paar urtjes hadden we dat ook wel een beetje gezien. om 7 uur kwamen we aan in pakbeng waar we zouden overnachten en zat de eerste dag er dus op. op de boot raakte we aan de praat met een engelse jongen/man die een boek aan het schrijven is over het eten rondom de mekong. hij volgt dus de mekong rivier van vietnam helemaal tot in tibet waar hij begint.
hij heeft ons mee uit eten genomen omdat hij toch meerdere gerechten besteld en ervoor betaald hoefte wij niets te betalen wat voor ons natuurlijk erg gunstig was aangezien onze geld crisus:)
de dag erna was weer een hele dag op de boot met veel laonesen die eliane en mij maar een beetje gek vonden... krijg je als je je gaat vervelen dan ga je rare dingen doen.ook werd er nog een varken aan boord gehezen aan zijn oren en zijn staart.
aangezien we de grens niet meer over konden omdat we pech hadden onderweg, de benzine was op, moesten we nog een nachtje aan de grens slapen en werden we weer mee uit eten genomen.
vandaag zijn we (en ik met pijn in mijn hart) de grens over gegaan en zijn we met de bus naar chiang mai vertrokken... weer een dag zitten wat dus erg vermoeiend is. gelukkig blijven we hier een paar daagjes en gaan we morgen een thaise kookcursus doen voor 1 dag.
ik laat snel weer wat van me horen
dikke kus marieke
30 Mei 2007 - 11:50
Eliane:
Prachtig beschreven medereizigster!! Erg gaaf om te lezen! Het klopt ook allemaal hoor jongens! Het is niet alleen om jullie te amuseren.. ;)
30 Mei 2007 - 12:41
Mirjam:
Echt leuk om te lezen Mariek! Ik vind het altijd weer spannend om te beginnen aan een nieuw verhaal; 'wat voor dingen zou ze nu weer meegemaakt hebben en wat voor enge beesten zou ze nu weer gezien hebben' :P
Nog een hele fijne tijd daarzo!
Dikke zoen,
Je bent geweldig..!
kus je zus. -
30 Mei 2007 - 17:37
Biek:
Ja, en wij houden ons aanbevolen voor als je je kookkunsten wilt uitproberen............
Nadat je eerst je familie hebt laten voorproeven uiteraard!
Geniet ze! -
30 Mei 2007 - 17:51
Eva:
hey,kleine boef! vandaag kwamen roos en sanne terug, was heel bijzonder :D Ik vind het heel mooi om te lezen hoe je beschrijft dat die kindertjes staan te dansen in de regen ! Ik zie het helemaal voor me... Tot over een maandje maar pas op....! Ik knuffel je helemaal dood! :D kusje -
30 Mei 2007 - 20:17
Gerri-Anne:
Hey Mariek,
Kakkerlakken, bloedzuigers en een varken, klinkt vreselijk avontuurlijk! Maar zo te lezen heb je het nog steeds enorm naar je zin. Wat vliegt de tijd, nog een klein maandje en je bent er weer. Jij vindt het niet zo leuk, maar wij zijn blij je weer te zien. Geniet van de resterende weken. Dikke kussen en knuffels van Martijn, Liselotte, Reinout en Roos-Anne -
31 Mei 2007 - 11:06
HJ, Sas En Fleur:
Hey tante Marieke,
Tjonge wat een belevenissen. Ik vind het knap dat je zo ondernemend blijft. Geniet van de laatste weken en wij vinden het heel gezellig dat je weer snel naar Nederland komt, want we missen je wel hoor!
dikke kuzzz -
31 Mei 2007 - 18:14
Marga Hoefman:
Ha lieve marieke, ik zie er al wel naar uit je weer in levende lijve te gaan zien,nog een fijne maand , dikke zoen -
03 Juni 2007 - 06:53
Lucienne:
Leuk om weer te lezen hoe het je vergaat al dat ongedierte lijkt mij ook niks maar al je avonturen wel heel veel plezier nog en blijf voorzichtig .veel liefs van ons allemaal. -
03 Juni 2007 - 06:55
Lucienne: